Over ons

Meer dan een eeuw bouwactiviteiten

In Kollum en wijde omgeving zijn vele woningen te bewonderen die daar ooit door een Eelke of Frans Van der Laan zijn neergezet. Het bedrijf heeft nu al meer dan een eeuw lang, een uiterst betrouwbare reputatie hoog weten te houden. Vandaag de dag heeft alweer de vierde generatie – Frans van der Laan – de touwtjes bij het bouwbedrijf in handen. Twee Eelke’s en een Frans gingen hem voor. De voorstraat is nog steeds de vestigingsplaats van het aannemersbedrijf.

Op 12 mei 1893 begint Eelke van der Laan(1) zijn bouwactiviteiten in het voormalige tuinmanshuis en koetsierswoning aan de Voorstraat te Kollum. Hij krijgt het pand in handen voor vijfhonderd gulden en dagelijks twee emmers water uit de pomp op het erf voor de vorige eigenaressen.
Al snel bouwt Eelke zijn eerste woningen, maar ook voor openbare gelegenheden draait hij zijn hand niet om.
Aan het begin van de vorige eeuw betekent de bouw van een lagere school in Nes, de eerste grote opdracht voor Van der Laan en al in 1913 begint het bedrijf met de bouw van de Gereformeerde kerk in Munnekezijl, wat voor die tijd een enorme klus is. Eelke van der Laan(1) is nu niet meer te stoppen. Hij gaat zelfs helemaal op de fiets naar Assen om daar een villa te bouwen.

Na Eelke van der Laan(1) neemt zoon Frans(1) het bedrijf over. Ook Frans trekt geregeld verder dan de regio Kollum. Zo worden in zijn periode de stationsgebouwen langs de Woldjersspoorlijn gebouwd. Deze spoorlijn loopt van Groningen naar Delfzijl. Zwaar werk. ’s Morgens vroeg van huis en ’s avonds laat.
Na Frans van der Laan(1) volgt de derde generatie, opnieuw een Eelke van der Laan(2). Naast de bouw en verbouw van woningen in de regio Kollum stort Eelke van der Laan(2) zich midden vijftiger jaren in de bouw van een complex van tien woningen in Stiens. Wederom een flink eind van huis. Zeker wanneer je beseft, dat er op dat moment nog geen enkele auto binnen het bedrijf aanwezig is. Die komt er in 1957 en daarmee wordt de afstand naar Stiens plotseling een stuk kleiner. Eelke(2) kan nu alle klusjes aanpakken. Dat moet ook wel. Er moet tenslotte brood op de plank komen. Eén van de mooiste opdrachten die hij ooit tot een goed einde bracht, vindt hij nog altijd het ‘verpakken’ van een complete boortoren in de haven van Harlingen. De toren moest naar Amerika verscheept worden en werd daarvoor door Van der Laan in houten kratten verpakt.

Het bedrijf groeit nu hard en op een gegeven moment heeft Eelke(2) zelfs achttien man in dienst.
Eind jaren tachtig komt er echter een einde aan het actieve timmermansleven van Eelke van der Laan(2). Problemen met de maag belemmeren dat de werkzaamheden nog naar behoren uitgevoerd kunnen worden. Gelukkig staat zijn zoon, natuurlijk weer een ‘Frans’ inmiddels klaar om het bedrijf over te nemen.

Frans van der Laan(2) bouwt op de fundamenten van de woning van vader Eelke een nieuw huis en zo woont, tot op de dag van vandaag, de volgende generatie Van der Laan aan de Voorstraat. Er staat een nieuwe werkplaats bij de woning zodat nu verschillende werkzaamheden in eigen beheer uitgevoerd kunnen worden. Nieuwbouw, verbouw en renovatie blijven echter een belangrijke bezigheid voor het bedrijf. Van der Laan is een bedrijf dat inmiddels meer dan een eeuw oud is en ook in het nieuwe millennium wil doorgaan met wat ze altijd heeft gedaan: kwaliteit leveren. Het zal niemand verbazen dat de zoon van Frans, wederom Eelke heet. Dat ook hij een timmermansoog bezit, kunnen inmiddels alweer veel tevreden klanten beamen. Met hem blijft de toekomst van dit mooie familiebedrijf gewaarborgd.

Bekijk foto’s van ons in actie!

  • Over ons

    In Kollum en wijde omgeving zijn vele woningen te bewonderen die daar ooit door een Eelke of Frans van der Laan zijn neergezet. Het bedrijf heeft nu al meer dan een eeuw lang, een uiterst betrouwbare reputatie hoog weten te houden.

    Vandaag de dag heeft alweer de vierde generatie - Frans van der Laan - de touwtjes bij het bouwbedrijf in handen. Twee Eelke's en een Frans gingen hem voor.


    Lees meer